Ukens anbefaling: Sonic Mania

En hyllest til min barndom og de klassiske Sonic spillene. Ja dette spillet er allerede gammelt nytt, men det er jo basert på noe enda eldre, de klassiske Sonic spillene til Sega Mega Drive (Genesis om du vokste opp i Amerika). Som lojal Sonic fan med lang fandom siden 1993 så har jeg lenge ventet på et spill som dette, for å være ærlig har jeg aldri trodd at et spill som dette kom til å se dagens lys igjen. For dette er noe så unikt noe som et spill laget for fans AV fans! Ja, du leste rett, Sonic Team jobbet aktivt med storspillet Sonic Forces, men i samme tid overlot de Sonic Mania spillet til en ivrig gjeng av Sonic fans. Disse er kjent fra spillmiljøet ved å tidligere ha laget egne mods, og egne fan-spill som har blitt veldig populære blant fans. Mest kjent av dem er Christian Whitehead som faktisk har portet noen av original spillene fra Sega Mega Drive eraen over til nyere medier som konsoller og apper. Og de har vært fantastiske, han har knekket koden med fysikken som selv ikke SEGA har klart i senere tid. Men nå sporer jeg av…

Sonics storhetstid startet med tittelspillet Sonic the hedgehog, og deretter kom spillene Sonic 2, Sonic3 og Sonic & Knuckles. De to siste kunne man parre sammen via en spesiell spill kasett kalt en lock-on teknologi, noe som gjorde at man kunne spille som Knuckles i Sonic 3, og på den måten få den HELE spillhistorien fra Sonic 3. Greia her var at SEGA ville rekke en egen deadline lenge før Sonic 3 egentlig var klart, så de valgte å slippe det selv om det ikke var helt ferdig, for å rekke julesesongens inntekter. Deretter på vårparten slapp de Sonic & Knuckles som selvstendig spill, et noe amputert spill der blant annet lagringsfunksjonen du fikk i Sonic 3 var fjernet igjen. Du kan på en måte se på Sonic & Knuckles som en slags retro-dlc, for først når du kombinerte dem fikk du det fullverdige Sonic 3 spillet.

Etter disse kom så dukket det opp spill som Sonic 3D Blast, Sonic Spinball og lignende, som dro litt vekk fra sjangeren. Men vi har også super spillet Sonic CD som hører med i den klassiske Sonic eraen. Etter det så gikk de over til 3D, dette var med varierende resultater, og mange vil vel si at Sonic var på sitt beste i 2D, SEGA har prøvd flere ganger å lage Sonic i 2D uten å helt få det til. Sonic 4 som ble lansert skulle følge i Sonic 3 sine fotspor, men det ble en slags flopp, spillet var uinspirert og virket mer som en dårlig kopi av de klassiske spillene, og i samme tid hadde SEGA glemt hvordan de laget fysikken i Sonic spillene, som var noe av det som gjorde de klassiske spillene så innmari gode.

Så med Sonic 4 var det mye blandet mottagelse, og de skulle slippe dette som en episodebasert serie, der du kunne skaffe episode 2 og 3 via lock-on teknologi som i moderne tid bare er en nedlastbar dlc. Episode 2 var litt bedre både i at fysikken var litt fikset, og at vi fikk Tails pluss en ny liten teamwork mekanikk som ble brukt litt her og der. Men det slo aldri helt igjennom og episode 3 fikk vi aldri se, planen der var å introdusere Knuckles igjen. Men kanskje like greit at det ble som det ble. For i 2017 fikk vi altså det som er en tro skattekiste for Sonic fans som meg.

Sonic Mania! Og for et spill det er, dette er hva Sonic er, både fart, koordinasjon, timing, og ikke minst er fysikken på plass. Fansen har gjort det, og her kan du spille som Sonic, Tails, og Knuckles. Senere kom det en oppdatering som het Sonic Mania Plus hvor du fikk to nye spillbare figurer, en smell fra fortiden i form av Ray og Mighty. To populære figurer som bare forsvant fra Sonic franchisen for lenge siden uten noen spesiell grunn. De kom tilbake sammen med enda en slags ny vri på historien, og sammen ble dette den mest komplette klassisk Sonic følelsen du kan få tak i foruten å faktisk spille de gode gamle på din egen Sega Mega Drive konsoll.

Årsaken til at dette faller i min ukens anbefaling er fordi det er et sabla godt spill også, et verdig høydepunt i platformspill sjangeren. Det er på tilbud i ny og ne hos ulike spilltilbydere, og det er absolutt verdt å få med seg. Det går nå løse rykter om en etterfølger til dette, og det håper jeg inderlig på. SEGA lanserte to Sonic spill i 2017, et av selveste Sonic team som heter Sonic Forces, og dette mindre spillet Sonic Mania. Hvem hadde vel trodd at storspillet fra selve Sonic team skulle bli det som floppet. Ikke bare floppet det, men personlig mening så var det en katastrofe i alle punkter, selv musikken var ikke engang helt der den pleier å være i et Sonic spill. Sorry, det måtte med, for å hylle hva fansen kan få til, de som oppriktig og genuint brenner for opplevelsen og ikke har penger og inntekt som en viktig post på agendaen for spillet. Yes da, spill i vei, og ha en fin Fredag videre.

Så vidt jeg vet finnes dette spillet på PC, Playstation, Xbox, Switch, og muligens på flere skytjenester.

Owlando