På tide å endre kostholdet

Det er snart Oktober, vintermånedene kommer snart, og i år som i fjor så kjenner jeg det er på tide med forandring. I fjor på sånn ca denne tiden så begynte jeg med noe utfordringer som gikk på det personlige når det gjelder ernæring. Jeg har et ganske crap kosthold, det kan jeg åpent si, men jeg har en forbrenning som lar meg ha et hvilket som helst kosthold uten å legge på meg noe som helst. Det er i og for seg greit, men i fjor merket jeg noe som jeg alltid har hørt folk si, du vil merke forskjell på treningen din hvis du endrer kostholdet ditt. Og jeg kan si at i fjor så fikk jeg oppleve det selv, jeg har løpt i mange år, en standard løpetur på tredemølle som er på ca 3,22 km, dette er på tid, og jeg husker første gangen jeg prøvde, da endte jeg opp med en pause og nesten 32 minutter på distansen. Gradvis så gikk denne tiden nedover, og i senere år har den ligget på rundt 12 til 13 minutter, men deretter stagnerte det uten store tegn til forbedring. Men da jeg begynte å leve sunnere, byttet ut mye av fastfood med havregryn, og kuttet ut både brus og sjokolade, da kom forandringene.

På kort tid begynte jeg å krype nedover til 11 minutter, og jeg kjente meg mye mer full av energi hver eneste dag. Og det var ganske herlig. Så når utfordringen var over så hadde jeg et mye sunnere forhold til både brus og sjokolade, inntaket var kraftig redusert, og jeg følte sjelden behovet for å øke det. Grunnen til at jeg startet med utfordringen var egentlig fordi jeg flere ganger sa at noe jeg ikke kunne leve uten var brus og sjokolade, og da fikk jeg utfordringen om å gjøre nettopp dette. Det var hardt, og fy så hardt det var. Men etter hvert som dagene gikk så ble det enklere, og behovet forsvant gradvis. Mot slutten av den måneden var behovet borte, og selv når jeg kunne drikke brus igjen så gjorde jeg det ikke, rett og slett fordi jeg ikke hadde noe særlig lyst på det.

Men nå er det nesten ett år siden, og jeg er langt på vei tilbake der jeg var før jeg startet. I senere uker har det gått ca en hel melkesjokolade hver kveld, med tilhørende brus. Løpingen har gått nedover kraftig både pga en skade som har holdt meg borte fra treningssenteret, men også veldig mye pga kostholdet som nå er på skeis igjen. Mitt lille issue er at jeg forbrenner mat veldig fort, i lang tid har jeg alltid prøvd å holde vekta på 60 kg, men det går kun dersom jeg lever ganske usunt. Men nå har jeg bestemt meg for at jeg heller går ned til de standard 55 kg og får tilbake løpe-formen, så nå er jeg tilbake på en slags challenge. Den er ikke like streng denne gangen, for jeg har alt bevist for meg selv at jeg kan kutte ut disse tingene om jeg vil. I dag er første dagen og målet mitt har gått bra så langt, jeg har bestemt meg for at hver gang sjokoladesuget kommer, så skal jeg lage meg en god porsjon havregryn med bær. Og vann er nå min beste venn igjen, gjerne med litt sitron essens i det, bare for å friske det opp litt ekstra. Så ja, jeg tjuvstartet, men planen er å holde et ganske sunt kosthold igjennom Oktober med følgende regler:

  • Ikke sjokolade
  • Ikke brus (kun sukkerfri i utvalgte tilfeller)
  • Spis mer havregryn kombinert med bær, musli, og granola
  • Drikk mer smoothie

Ganske mye mindre på lista denne gangen, men det er her jeg hovedsaklig har lyst å gjøre en endring, så det er derfor. God Mandag folkens, og ha ei fin uke!

En deilig frokost på Funky Frozen Yoghurt, Arkaden, Oslo.

Owlando