Jeg er ganske så distre og lett distrahert, det er ikke så mye annet å si om akkurat det der. For hør her, jeg skulle egentlig skrive et helt annet innlegg som egentlig skulle introdusere meg selv litt mer. Men så plutselig skulle jeg bruke ordet kul, ikke om meg selv, men ordet skulle brukes. Så tenkte jeg litt om hvor i all verden det kommer fra? For på Norsk så er det jo egentlig den klumpen du får i hodet etter at det opphengte bildet på veggen plutselig bestemte seg for å falle ned og å smelle seg rett på hodet ditt. Så hvordan ble det egentlig forbundet med noe positivt?

Sånn først og fremst så kan jeg inkludere det som står i ordboka:

II kul  (sv) morsom, grei en kul film / ha det kult / den kuleste læreren på skolen

Klare røtter fra utlandet

Vi kan først og fremst takke både Sverige og England for dette ordets endrede betydning, fordi deres bruk av det er ganske ulik fra hva vår var. På Svensk så har ordet røtter langt tilbake fra ordet kula som skal forbindes med noe som er vellykket. At noen er kula, er bra for dem, og Svenskene har brukt dette ordet slik lenge før vi begynte med det. Litt usikker på selve punktet men det ryktes også at dette ordet igjen kom fra et eldre Finsk ord som var kyllä. Jeg tenker direkte på det Svenske ordet for kjølig, kyla, men det hadde ikke så mye med det å gjøre. Til tross for at det henger sammen med det at cool på engelsk også betyr kjølig.

Så over til de Engelske folka, og her har vi litt mer å gå på. Ordet cool brukes jo også der som kjølig, men det ble ofte brukt om en bestemt sjanger innenfor jazz-musikk. Det beskrev stilen rolig og avslappet som cool, det var en måte som også derfra ble brukt til å beskrive livsstil. Selv om det å kalle noen for cool, ikke nødvendigvis i dag betyr at de er rolige og avslappet. YouTuberen PewdiePie blir ofte omtalt som cool for eksempel, men har man sett noen av videoene hans så vet man at han er mer energisk og sprudlende. Det som kommer inn her er at det også blir brukt om populære folk. Er man cool, så kan man også være populær, med andre ord så har ordet cool bygget på seg noen flere betydninger gjennom årene.

Kjært ord kan ha mange betydninger

Så med andre ord så har vi ordet kul med litt flere betydninger, det er jo ikke så uvanlig det der. Mange som kommer til et nytt land får iblant oppleve litt morsomme og sære situasjoner når de bruker et ord de har lært men som blir forstått i en annen betydning. Kul er heldigvis ikke så fælt uansett hvilken betydning det blir tolket med, det hadde jo vært ukult. Som er akkurat det motsatte av noe kult. Veldig grunnleggende det her, men jeg synes det var litt morsomt. Akkurat som med marihøna så er dette noe jeg aldri har stilt spørsmål ved før. Ordet kul har jo en godt beskrivende egenskap også på Norsk, for det har jo metaforer innenfor det at kjølighet og svalhet også kan henge sammen med avslappethet.

Det opprinnelige innlegget

Sånn, da var det gjort, og nå kan jeg fortelle kort om min lille plan og det opprinnelige innlegget. Altså det før jeg ble distrahert av ordet kul. Og stikkordet for det er “bli kjent” og “topplister”. Jeg tenkte jeg skulle skrive et innlegg eller lage en video med noen topplister. Vanligvis når jeg blogger så har jeg jo endt opp med å lage et eget introduksjons innlegg, men jeg har jo også denne siden som du kan få litt info på. Du skal ikke se bort ifra at jeg lager ett sånt innlegg igjen på et eller annet tidspunkt, men nå tenkte jeg altså å velge en litt annen tilnærming. Og siden jeg er glad i lister så skal du i alle fall få en liten liste her på hva jeg har lyst til å prøve meg på.

  • Mine topp 5 sanger
  • Mine topp 5 spill
  • Mine topp 5 gråte-scener
  • Mine topp 5 matretter
  • Mine topp 5 guilty pleasures (kommer ikke på et Norsk ord for dette)

Nå slo det meg at dette også ble en fem-punkts liste, det passer jo bra det. Når det kommer til tallet fem så er det rett og slett at jeg tror ti blir for mye, og jeg synes tre er litt for lite. Men det gjenstår å se, går det for sakte med dette prosjektet så blir det nok bare topp tre istedenfor.

Nå skal jeg snart komme meg på trening, så jeg avslutter innlegget her. Håper du får en fin dag videre.

OWLANDO