Denne billa har du nok sett mange ganger, den er et ganske vanlig syn på sommeren. Jeg har mange gode minner fra barndommen min på gården hos bestemor og bestefar. De hadde store kornåkre, og det var et marihøne paradis. Her gikk jeg rundt ofte med bestemor å samlet på marihøner. Laget hull i en fyrstikkeske og tok de med meg. Flere hadde jeg også i store glass der jeg la inn gress, korn, og annet for å lage et slags insektsbo. Jeg var vel neppe den eneste som gjorde dette som barn, selv om jeg vet nå at det kanskje ikke var så bra for marihønene å ufrivillig få oppleve en sånn tur. Beklageligvis har bestanden blitt mindre med årene pga sprøyting og sånn, og det er ikke lenger så lett å finne dem. Men det er ikke det jeg skal blogge om akkurat nå. Nei nå er det på tide med litt morsomme og vanlige fakta om Marihøna.

Hvorfor heter den Marihøne?

Det var det som gjorde at jeg begynte å søke opp litt informasjon om marihøner, for det er jo ikke ei høne, og hvorfor heter den Mari? Nå skal jeg gi litt forklaring på akkurat det der, og kanskje visste du det fra før av, eller så blir du kanskje like overrasket som jeg ble.

Marihøna har sitt navn fra Jomfru Maria, og den er sendt fra Gud for å beskytte kornet mot bladlus angrep. De røde vingene skal symbolisere Maria sin røde kappe (for de som kan det Bibelske), og de syv prikkene du finner på marihøna viser Maria sine syv sorger. Jeg visste ikke hva de syv sorgene var heller så her har du dem i liste:

  • Symeons profeti (Dette fant jeg ikke så mye ut av, men kort fortalt forutsa det mye sorg og glede).
  • Den hellige families flukt til Egypt.
  • Jesusbarnet forsvinner fra Josef og Maria i tre dager.
  • Maria møter sin sønn på veien til Golgata.
  • Korsfestelsen, Jomfru Maria ved korset.
  • Korsnedtagelsen, Maria holder sin døde sønn i sin favn.
  • Gravleggingen.

Hadde jeg vært litt mer Kristen hadde jeg nok kunnet gitt mer forklaring på akkurat disse, men det er jo ikke det jeg skal fortelle om, men dette var hva de syv prikkene på Marihøna symboliserer. Du står fri til å søke opp mer om de syv sorgene dersom du ble nysgjerrig på nettopp det.

Ladybug og Norske oversettelser

På Engelsk heter disse herlige billene Ladybug, og det kommer også av Maria. Det er rett og slett en forkortelse av “Our lady’s bird” og på godt norsk så valgte vi like gjerne å kalle det Marias høne. Norske oversettelser er herlige. Det viser langt tilbake i tid at mennesker har forstått marihøna sin nytte for avlingene, for i flere tilfeller bakover i historien er denne billen nevnt. Og en liten historie er at det i en tid var uår, og bøndene ba til Jomfru Maria om hjelp, kort tid etter ble bønnen hørt og denne søte røde billen dukket opp og tok knekken på bladlusene som forpestet avlingene.

Marihønas mange varianter

Selv husker jeg at jeg var redd for de gule marihønene, de var mindre, og litt raskere. Samtidig så klarte jeg å innbille meg at de var veldig giftige, og siden de var mindre så var min barndoms logikk at de var baby marihøner. Men det var jo obviously ikke sant, de gule var bare en av mange andre arter av marihøner. Det finnes rundt 54 ulike marihøne arter, og de kommer i mange ulike farger. Rød, hvit, gul, oransje, brun osv. De har også ulike mønstre på skallet, jeg trodde også før at det bare viste “hvor gamle de var” men neida, det er også helt egne arter. Men jeg likte min lille barndoms logikk bedre om jeg skal være ærlig. Selv om jeg nå i voksen alder skjønner at det skal mye til for at en sånn liten bille skal ha klart å leve i hele syv år.

Det er litt moro hva man finner ut hvis man bare søker litt på ting som man egentlig ikke vier så mye tanke til, men ja, dette var det jeg fant ut om marihøna rett og slett fordi jeg lurte på hvorfor den heter det den heter.

Owlando