En ulik verden, en ulik verdi

En liten påminnelse om ulik verdi

Å ta med barna sine på reise er noe av det beste man kan gjøre som foreldre. Det er viktig å se verden slik den er, utenfra, og ikke bare fra ett av verdens rikeste land. Det gjør noe med en, og man lærer fort at verdien av ting er veldig ulik.

Blant mine sterkere opplevelser var vel en gang i Ethiopia, langt ute på landsbygda der fattigdom regjerte. Vi hadde vært å delt ut skolesaker til en skole, enkle små kulepenner og notatblokker som for oss egentlig bare lommerusk. Det hadde en helt annen verdi der, det kunne faktisk utgjøre et barns hele fremtid. Nemlig, for med disse enkle redskapene så kunne barna lære seg å lese og å skrive. Det var nettopp dette som var så fantastisk å være med på. Men etter at vi hadde levert fra oss det meste og var på tur videre, så hadde jeg gått en stund med en gjenværende penn på innerlomma. Den hadde gnagd såpass at jeg var blitt irritert og tenkte jeg skulle gå å kaste den. Dum som jeg var.

En liten oppvåkning

På veien til søppelbøtta så var det en liten guttunge som lekte, han så på meg og stoppet. I et kort sekund kom jeg på at jeg kan jo like gjerne gi pennen til gutten, istedenfor å kaste den. Smart valg Vegard. Og det gjorde jeg, gutten så litt rart på meg, tok pennen og løp. Det gjorde meg ikke så mye, han trengte ikke takke meg eller noe. Jeg var bare glad for å bli kvitt pennen jeg.

Men raskt skulle jeg få se noe som for alltid kom til å forandre meg, i det jeg trasket tilbake så hørte jeg noen rope. Jeg snudde meg og der stod gutten, han hadde tatt med seg sin mor, og mange søsken. De ønsket å takke meg for pennen, og på en helt utrolig måte. De inviterte til middag, mat og drikke skulle serveres. Og dette skjedde i en landsby der det var så fattig at jeg ikke engang kunne begynne å se for meg hvor mye arbeid som lå bak bare for å få ett måltid på bordet. Og alt dette, bare for en enkelt kulepenn i plast, kjøpt på Nille i bolk. Kort sagt pennen kostet nok under 5 kroner, og de fleste ville sagt det var verdiløst.

Og ja, kanskje du har mange penner fra møter, arbeidsintervjuer, skolebesøk, eller andre steder der de ofte gir bort gratis penn med firmanavn på som billig og enkel reklame. Den havner som regel i en skuff eller så tar man den ikke engang med seg. Skal si det var litt av en oppvåkning å få oppleve denne forskjellen av verdi.

Har du opplevd noe lignende?

-Owlando-

Advertisements

Legg igjen noen ord